top of page

חוק פארטו (80/20) ואיך הוא רלוונטי לכושר שלכם?

  • תמונת הסופר/ת: מאי קמחי
    מאי קמחי
  • 18 באפר׳ 2020
  • זמן קריאה 1 דקות

חוק/עקרון פארטו, הוא עקרון שנקבע ע"י כלכלן איטלקי בשם פארטו שגרס כי בתופעות רבות 80% מהתוצאות מגיעות מ-20% מהפעולות. למשל, 80% מהכנסות המדינה מגיעות מ-20% מהאוכלוסיה/ 80% מהתפוקה בעבודה מגיעה מ-20% מהעובדים/ 80% מההוצאות על בריאות מנוצלות ע"י 20% מהאוכלוסיה.

‏⠀⠀

אפשר להלביש את העקרון הזה להרבה תחומים בחיים וגם ללא מעט דברים בתחום הכושר והתזונה, אני רוצה להתרכז דווקא בבחירת תרגילים וסדרי עדיפויות, אני מאמינה ש-80% מהתוצאות של רובנו מהאימונים מגיעות מ-20% מהתרגילים שאנחנו עושים. זה כמובן לא נכון באופן מוחלט ומאוד תלוי גם במטרות שלכם (ובהגדרה שלכם לתוצאות) וגם בתרגילים וסוג הפעילות שאתם מבצעים. עם זאת, אני רואה הרבה יותר מדי מתאמנים שמבצעים תרגילים לא ממש יעילים.

‏⠀⠀

למה אני מתכוונת בתרגילים לא יעילים? ‏⠀

1. שימת דגש על תרגילים מבודדים (כלומר חד מפרקיים, כמו כפיפות/פשיטות מרפקים/ברכיים למשל).

‏⠀⠀

2. ביצוע תרגילי קרקס למיניהם (תרגילי אינסטגרם שנראים מגניב ואין להם שום היגיון מבחינה מכאנית או מבחינת אפשרות העמסה)


3. ביצוע תרגילים 'כבדים' בצורה 'קלה' (למשל ביצוע סקוואט כמעט ללא משקל למרות שזה תרגיל שלא קשה לכם ללא משקל)


4. ביצוע תרגילים בטכניקה לא נכונה (גם עלול להוביל לפציעות וגם סביר להניח שלא יניב לכם את כל היתרונות שהתרגיל יכול לתת לכם)

‏⠀⠀

5. ביצוע תרגילים בטווח תנועה חלקי בלבד (למשל מתח ללא יישור מרפקים, מכרעים בלי ירידה מספיק נמוכה, שכיבות סמיכה בלי לרדת עד הסוף ובלי ליישר מרפקים, היפ טראסט ללא הגעה לכיווץ מלא בסוף התנועה ועוד)


חוק פארטו יכול להיות רלוונטי לעוד המון דברים בתחום הכושר והתזונה, אבל אם יש תחום אחד שבו אני רואה את הטעויות המשמעותיות ביותר כשמדובר ביעילות האימונים זה ללא ספק התחום הזה.



Comments


bottom of page